تصمیمی که در ابتدا فکر صاحبان سایت را برای مدتهای مدید به خود مشغول میکند؛ انتخاب نام دامنهای است که برای سایت خود انتخاب میکنند. در بیشتر مواقع، فهرستی از گزینههای متنوع وجود دارد؛ اما وقتی زمان تصمیمگیری برسد، چه چیزهایی را باید در خاطر داشته باشید؟ در مقاله امروز، معیارهای انتخاب بهترین گزینه برای نام دامنه را با هم بررسی خواهیم کرد.
قوانین مهم و پایه انتخاب نام دامنه
هشت قانون پایه را در ادامه معرفی خواهیم کرد که در انتخاب نام دامنه به شما کمک و راهنمایی می کنند. ممکن است که خواستار راهاندازی برند جدید خود و معرفی آن به صورت آنلاین باشید یا با مشتریانی کار کنید که بخواهند، برندشان را به صورت آنلاین ارائه دهند؛ ممکن است بخواهید، یک شرکت جدید تاسیس کنید. در هر صورت، شما به یک وب سایت نیاز دارید.
قبل از هر چیز، شما باید نام دامنه (نام برند) کسب و کار خود را انتخاب کنید؛ پیش از هر چیزی توجه داشته باشید که نام دامنه انتخابی، چطور برندتان را نشان می دهد؟ خوب فکر کنید. در ضمن فراموش نکنید که این امر، کمک مهمی در بهبود سئو سایت شما است.
نام دامنه تاثیر به سزایی در دنیای وب دارد. به طور مثال از نظر میزان کلیک، نتایج جستجو و رسانه های اجتماعی، ارجاع پیوند، ترافیک تایپی، قابلیت برند بودن و تبلیعات آفلاین مواردی هستند که نام دامنه شما بر روی بهبود تاثیر آنها اثر می گذارند؛ بنابراین این موضوع را نادیده نگیرید.
۱- نام دامنه قابلیت برند داشته باشد
قابلیت برند بودن یعنی زمانی که شما نام دامنه را می شنوید یا وقتی خودتان، آن را به زبان میآورید؛ به سرعت کسب و کار مشخصی به ذهنتان برسد که صاحب این نام است. خط تیره مانعی برای این امر است؛ چرا که باعث می شوند نام انتخابی شبیه به یک برند نباشد یا حتی عجیب و غریب به نظر برسد.به طور مثال نام pasta-shop.com برای یک سایت که محصولات مربوط به پاستا را میفروشد؛ گزینه جالبی نیست. چگونه میتوان آن را به درستی تلفظ کرد: پاستا – شاپ؟ این اسم شبیه به یک برند نیست؛ زیرا هم به سخت میتوان آن را تکرار کرد و هم به سختی می توان آن را به خاطر سپرد.
از طرفی آیا میتوان آن را به یاد آورد؟ اگر از کلمات کلیدی عمومی استفاده شده باشد، در جواب این سوال باید گفت: به سختی. کلمات کلیدی عمومی را به ندرت میتوان به خاطر سپرد؛ زیرا فرار هستند. شما به یک اسم منحصر به فرد نیاز دارید؛ در این صورت باید تلاش کنید که از کلمات کلیدی که دقیقا شبیه به نام دامنه هستند یا شباهت جزئی دارند، اجتناب کنید. در واقع استفاده از این کلمات اصلا کاری از پیش نمی برد.
خطر!
احتمالا سراغ اسم pastarecipesonline.com هم نمیرویم. شاید نام دامنه bestpasta.com یا pastalabs.com کمی بهتر باشد. نام برندهایی شبیه به این موارد، قابیلت برند شدن دارند، منحصر به فرد هستند و در یاد میمانند.
۲- تلفظ نام برند راحت باشد
ممکن است با خودتان فکر کنید که چرا تلفظ تا این حد مهم است؟ نام دامنه که تایپ یا فقط روی آن کلیک میشود؛ چه اهمیتی دارد که تلفظ آن راحت باشد؟
در واقع دلیل اهمیت آن، ایدهای به نام «روان بودن پردازش» است. انسانها بر مبنای تعصب شناختی که دارند؛ چیزهایی را به یاد میآورند یا ارتباط مثبتی با آن برقرار میکنند که به راحتی قابل بیان باشند و حتی در موردش فکر کنند. تلفظ هم یکی از این موارد در ذهن ماست که بسته به زبان و کشور هدف گذاری شما متفاوت است. اما قطعاً اگر نتوانید به راحتی نام برندی را بیان کنید و دیگران هم به راحتی نتوانند، حدس بزنند که این اسم را چطور میتوان بیان کرد، میزان روان بودن پردازش نام دامنه کاهش مییابد، به راحتی در یاد نمیماند و تمام مزایای قابلیت برند بودن که از طریق قانون اول به دست آورده بودید را از دست میدهد.
بنابراین از اسمهایی شبیه به floureggsh20.com دوری کنید. بله نام دامنه هوشمندانهای است؛ منظور من را اشتباه نگیرید. منحصر به فرد است، هوشمندانه است و حتی قابلیت برند شدن را هم دارد؛ اما تلفظ و به یاد آوردن آن مشکل است. وقتی به این اسم برخورید، احتمالا نمیدانید که ۰ استفاده شده در اسم عدد ۰ (صفر) است آیا حرف o انگلیسی؟ یا ممکن است این سوال پیش بیاید که معنی این اسم چیست؟
۳- تا جای ممکن نام دامنه را کوتاه کنید
طول و تعداد کاراکتر نام دامنه، مهم است؛ به دلیل همان روان بودن پردازش که پیش از این در موردش صحبت کردیم. هر چه نام دامنه، تعداد حروف کمتری داشته باشد؛ راحتتر می توان آن را تایپ کرد، بیان کرد و به اشتراک گذاشت. همچنین در سیستمهای به اشتراک گذاری در شبکههای مجازی و در نتایج جستجو مخفف، کوتاه و مختصر نمیشوند؛ زیرا در این شرایط، نامهای طولانی فشرده و یا به طور کامل نشان داده نمیشوند؛ همچنین امکان دارد که URL بریده شود. در نتیجه تا حد امکان نام دامنه کوتاه باشد.
۴- تعصب به com.
چرا هنوز باید در مورد .com صحبت کنیم؟ نزدیک به ۳۰ سال است که اینترنت همیشه همراه ما است؛ اما چرا .com تا این حد اهمیت دارد، زمانی که این همه گزینه برای پسوند دامنه سطح بالا داریم. جواب این است که .com هنوز هم شناخته شده و در دسترسترین برند در دنیای الکترونیک است.
شاید حالا که ICANN تمامی نامهای دامنه جدید را پذیرفته است، اصلا بتوانید هر پسوند دامنهای را بخرید؛ اما بر مبنای تسلط شناختی و روان بودن پردازش، باید چیزی را انتخاب کنید که راحت است و افراد از قبل با آن رابطه داشتند و .com هنوز و در وهله اول، همان چیزی است که افرادی که خیلی با دنیای الکترونیک سروکار ندارند، هم آن را می شناسند.
اگر بخواهید دامنه شما تبدیل به نام برند شود و عملکرد خوبی داشته باشید، بهتر است که از .com استفاده کنید. اگر امکانش را ندارید، پیشنهاد می کنم از .net یا .co و یا یک پسوند دامنه سطح بالای کد کشوری شناخته شده استفاده کنید. اینها برگ برنده شما هستند. پسوند دامنه سطح بالای کد کشوری شناخته شده، مثل .ca برای کانادا و یا .it برای ایتالیا و امثال اینها هستند. این هم برگ برنده دیگری است.
هنوز هم شما را ملزم می کنم از.com استفاده کنید.
۵٫ رعایت حق کپی رایت در انتخاب نام دامنه
از انتخاب نام هایی که علامت تجاری شرکت و سازمانهای دیگر را نقض میکند یا با آن نام تجاری، اشتباه گرفته میشود؛ به جد خودداری کنید. در این مورد باید خیلی دقت کنید، زیرا امری غیر قانونی و خطرناک است. بنابراین عقیده شما در این زمینه مطرح نیست؛ عقیده مخاطبین تان هم مطرح نیست.
موقعیت مهم و پیچیدهای است. بهتر است که از یک کارشناس حقوقی در این مورد سوال کنید. در هر صورت خطر این موضوع وجود دارد و بارها اتفاق افتاده است که صاحب یک علامت تجاری از صاحب یک دامنه (کسی که به طور قانونی صاحب آن دامنه است و از آن در اهداف تجاری استفاده میکند و یا صرفا دامنه را خریداری کرده است) شکایت کند.
۶- نام دامنه باید قابل فهم باشد
اگر باور دارید که تعدادی از مخاطبین هدف شما که سعی دارید، هم اکنون یا در آینده به آنها دست یابید؛ فوراً با نام دامنه شما ارتباط برقرار میکنند؛ باید بدانید که این یک نقطه قوت است.
۷- استفاده از کلمات کلیدیدر نام دامنه
احتمالا فکر میکنید که استفاده از کلمات کلیدی در نام برند خیلی مهم است. بله از نظر سئو این موضوع میتواند کمک کند. در فهم سریع موضوع سایت، تسلط شناختی و روان بودن در پردازش که صحبت کردیم، امری مثبت است؛ همچنین برای سئو هم، انتخابی مثبتی است. اما همانطور که قبلا اشاره کردم، چیزی که متوجه شدیم؛ این است که گوگل دیگر تحت تاثیر مطابقت دقیق یا جزئی کلمات کلیدی نیست.
اگر میتوایند در دامنه خود از کلمه کلیدی استفاده کنید که دیگران موضوع وب سایت شما را از آن حدس بزنند؛ این کار را انجام دهید. اما اگر هدفتان دامنهای پر از کلمات کلیدی است، توصیه میکنیم که چنین کاری نکنید. آن هم در این سالها که استفاده از کلمات کلیدی دیگر مثل قبل کارایی ندارد.
۸- تغییر نام دامنه غیر قابل دسترس
قانون آخر اینکه، اگر نامی که انتخاب کردید، موجود و در دسترس نیست؛ میتوان پیشوند یا پسوندی به آن اضافه کرد یا از پسوند دامنه سطح بالای دیگری استفاده کنید که قبلا در موردش توضیح دادیم و یا حتی در مورد برند آنلاین خود کمی خلاقیت به خرج دهید. البته اگر اصرار بر نام دامنه نتخابی شما، قانون کپی رایت را رعایت نمیکند یا هر یک از این ۷ مورد بالا را تحت تاثیر قرار میدهد؛ اصراری بر حفظ آن نداشته باشید و به گزینههای بهتر دیگری فکر کنید.